Rodziny miodów

Najbardziej popularnym zarówno pod względem spożycia jak i pozyskiwanych ilości jest miód wielokwiatowy. Jego względnie najniższa cena wynika z powszechnej dostępności tego miodu i najniższych kosztów jego wytworzenia. Dla uzyskania miodów odmianowych wymagane jest bowiem ich odebranie, tuż po zakończeniu kwitnienia dominującej na danym obszarze miododajnej rośliny. Kolejne pożytki w takim przypadku należy od siebie oddzielić kierując się okresami kwitnienia roślin, a nie ilością miodu zgromadzoną w plastrach. Niejednokrotnie konieczna jest zmiana lokalizacji całej pasieki – przewiezienie uli wraz z pszczołami na obszar uprawy innych roślin. Stąd też w przypadku miodów odmianowych pszczelarz uzyskuje mniej miodu przy większym nakładzie pracy. Ma to swoje odzwierciedlenie w cenie. Zasadność pozyskiwania miodów odmianowych wynika nie tylko z ich różnych walorów smakowych lecz przede wszystkim ze specyficznych właściwości.

Obecne prawo zabrania umieszczania na produkcie spożywczym informacji o jego włąściwościach zdrowotnych, a nawet sugestii o leczniczych czy wspomagających leczenie działaniach. Nie mniej jednak takie właściwości miodów znane są od wieków i mają istotne znaczenie w apiterapii.

Poniżej prezentujemy nasze „rodzinki” poszczególnych odmian.

MIÓD WIELOKWIATOWY cechuje barwa od jasnozłocistej do żółtobrązowej, łagodny smak, aromat wosku pszczelego. Wysokokaloryczny i lekkostrawny, wzmacnia organizm, dodaje energii i witalności. Najczęściej stosowany przy alergiach, katarze siennym, chorobach serca i przeziębieniach.

Dostępne opakowania:
• słoik komfort 500g • słoik komfort 1,40kg • słoik twist off 220g • słoik twist off 370g • porcjowany 25g • słoik twist off 25 g • słoik twist off 900 g • słoik twist off 1kg • dozownik 350 g • słoik twist off 2,25 kg

MIÓD LIPOWY
o jasno lub złotożółtej barwie, intensywnym zapachu kwiatów lipy. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśne i uspakajająco. Najczęściej stosowany przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu, grypie, gorączce, a także stanach niepokoju i bezsenności.

Dostępne opakowania:
• słoik komfort 500g • słoik komfort 1,40kg • słoik twist off 220g • słoik twist off 370g • dozownik 250g • dozownik 350g • słoik twist off 600g

MIÓD GRYCZANY
ma charakterystyczny ciemnoherbaciany lub brunatny kolor, zapach kwiatu gryki, wyrazisty smak. Stosowany w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Efektywnie wspiera organizm w tworzeniu kostnicy po złamaniach.

Dostępne opakowania:
• słoik komfort 500g • słoik komfort 1,40kg • słoik twist off 220g • słoik twist off 370g • dozownik 350g

MIÓD AKACJOWY cechuje barwa od jasnokremowej do słomianożółtej, delikatny zapach kwiatu akacji, łagodny smak. Polecany diabetykom, a także przy zaburzeniach układu trawiennego. Korzystnie działa na organizm ze schorzeniami nerek, przewodu moczowego, zapobiega także tworzeniu kamieni nerkowych.

Dostępne opakowania:
• słoik komfort 500g • słoik twist off 220g • słoik twist off 370g

MIÓD SPADZIOWY cimnobrązowy lub brunatnozielony o delikatnym, lekko żywicznym aromacie i słodkim, łagodnym smaku. Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i większa niż w pozostałych odmianach miodu zawartość inhibiny, co podnosi jego wartości odżywcze. Doskonale wspomaga zwalczanie anemii, gruźlicy, chorób układu krążenia. Ponadto miód ze spadzi iglastej polecany jest w nieżytach górnych dróg oddechowych.

Dostępne opakowania:
• słoik komfort 500g • słoik twist off 220g • słoik twist off 370g • dozownik 350g

MIÓD WRZOSOWY - czerwonobrunatny o ciemnobrunatnej barwie, najczęściej stosowany w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej. Pomocny także w leczeniu prostaty. Zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.

Dostępne opakowania:
słoik twist off 370g

O miodzie

Pszczoła nie zbiera miodu dla człowieka. Zbiera go z troską o przetrwanie swoje i swojego gatunku. Miód jest jednym ze składników jej „diety” i gromadzony jest w plastrach jako zapas pokarmowy. Do jego „produkcji” służy pszczołom nektar wydzielany przez specjalne gruczoły roślin – nektarniki lub spadź - wytwarzana z soku roślin przez mszyce, czerwce i miodówki.
To właśnie pochodzenie pierwotnego „surowca” decyduje o podziale miodu na trzy rodzaje – miody nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe. Jeżeli pszczoły zbierały nektar na obszarze, gdzie w przewadze kwitła i nektarowała określona roślina (lipa, gryka, wrzos, akacja, kasztan, mniszek, lawenda itd.) ... Czytaj więcej

Newsletter

Newsletter:

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o promocjach, nowościach i nowych produktach, skorzystaj z naszego newslettera.

Wszelkie prawa zastrzeżone przez CD S.A. © 2012-2017
Wykonanie a&r multimedia

Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.