Laboratorium

Wykrycie większości zafałszowań czy obniżonej jakości miodu jest możliwe wyłącznie poprzez szczegółowe, czasochłonne badanie miodu Analizy miodu są skomplikowane i możliwe do wykonania jedynie w wyspecjalizowanym laboratoriium. By zapewnić odpowiednią jakość produktu szczególny nacisk kładziemy na weryfikację surowca. Bierzemy pod uwagę nie tylko parametry samego miodu, lecz również sprawdzamy warunki higieniczne w jakich został pozyskany. Sprawdzamy praktyki pszczelarzy, które mogą mieć wpływ na jakość miodu. Nieustannie podnosimy poziom naszych kwalifikacji, aktualizujemy stan wiedzy idzielimy się doświadczeniem ze współpracującymi z nami pszczelarzami. Nasz system jakości umożliwia identyfikację surowca na podstawie partii produkcyjnej umieszczonej na każdym opakowaniu.

Bierzemy pełną odpowiedzialność za jakość oferowanych przez nas produktów.

Laboratorium CD S.A. prowadzi ponadto szereg doświadczeń związanych zopracowaniem technologii uzyskiwania nowych produktów bazujących na miodzie pszczelim. Wysiłki te nagrodzono wyróżnieniami na Targach Spożywczych. Bez ingerencji wnaturalny skład miodu i jego właściwości, a jedynie poprzez odpowiedni dobór miodów różnych odmian, z różnych regionów świata potrafimy uzyskać smak iparametry produktu zgodne z indywidualnymi oczekiwaniami klienta.

CD S.A. współpracuje z czołowymi krajowymi placówkami badawczymi i naukowymi, doskonaląc wypracowane techniki badawcze iwzbogacając wiedzę. Aktywnie uczestniczy w seminariach i pracach nad zmianami obowiązujących przepisów i stosowanych praktyk. Firma nawiązała także współpracę z “Institut für Honig-Analytik” oraz firmą „Intertek” w Bremen w zakresie wymiany informacji o jakości miodu.

O miodzie

Pszczoła nie zbiera miodu dla człowieka. Zbiera go z troską o przetrwanie swoje i swojego gatunku. Miód jest jednym ze składników jej „diety” i gromadzony jest w plastrach jako zapas pokarmowy. Do jego „produkcji” służy pszczołom nektar wydzielany przez specjalne gruczoły roślin – nektarniki lub spadź - wytwarzana z soku roślin przez mszyce, czerwce i miodówki.
To właśnie pochodzenie pierwotnego „surowca” decyduje o podziale miodu na trzy rodzaje – miody nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe. Jeżeli pszczoły zbierały nektar na obszarze, gdzie w przewadze kwitła i nektarowała określona roślina (lipa, gryka, wrzos, akacja, kasztan, mniszek, lawenda itd.) ... Czytaj więcej

Newsletter

Newsletter:

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o promocjach, nowościach i nowych produktach, skorzystaj z naszego newslettera.

Wszelkie prawa zastrzeżone przez CD S.A. © 2012-2017
Wykonanie a&r multimedia

Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.