Kulinarne wariacje

Pszczółka z miodelką

Składniki ciasto:

  • margaryna 80% 60 dkg
  • puder 60 dkg
  • miód Polski CD 15 dkg
  • soda 3 dkg
  • jaja 6szt
  • mąka 150 dkg

Składniki grylaż:

  • orzech lub migdał 75 dkg
  • puder 25dkg
  • margaryna 80% 30dkg
  • miód Polski CD 25dkg
Nadzienie:
  • miodelka 160 dkg

Ciasto zarobić, podzielić na 2 części, wywałkować na blachy 60x40 (pergamin pod spód)
Jedną blachę odpiec w 200 st. C., na drugą blache nałożyć grylaż i także odpiec.
Grylaż: margarynę, miód zagotować, dołożyć cukier puder i orzechy, rozłożyć na cieście
Blat ciasta ostudzić i do środka nałożyć krem miodelka

Pyszne batony śniadaniowe

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
• 2 duże jabłka
• 2 łyżki soku z cytryny
• 100g suszonych owoców (np. żurawina i daktyle)
• 2 łyżki miodu
• 1 płaska łyżeczka soli
• szklanka uprażonego słonecznika, siemienia lnianego, migdałów i orzechów włoskich

Wykonanie:

• Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
• Dodać sok z cytryny, miód, pokrojoną żurawinę i daktyle, sól, oraz płatki owsiane
• Wszystko porządnie wymieszać, nakryć i odstawić do lodówki na noc.
• Następnego dnia dodać uprażony słonecznik, siemię, migdały i orzechy, wymieszać.
• Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno docisnąć.
• Piec w 200C przez około 30 min, a po pieczeniu zostawić jeszcze na 10-15 min w piekarniku.
• Pokroić (bez wyciągania) i pozostawić do wystygnięcia.



Przepis pochodzi z: link

Short drink miodowy - relaksujący

Składniki:

• 50 ml brandy
• 50 ml martini dry
• 1 łyżeczka płynnego miodu
• 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
• 3 kuleczki zielonego pieprzu garść kostek lodu

Wykonanie:

• Do shakera wkładamy kostki lodu
• Dodajemy imbir, pieprz, miód i oba rodzaje alkoholu
• Energicznie wstrząsamy
• Przelewamy zawartość do kieliszka koktajlowego.

Przepis pochodzi z: link

O miodzie

Pszczoła nie zbiera miodu dla człowieka. Zbiera go z troską o przetrwanie swoje i swojego gatunku. Miód jest jednym ze składników jej „diety” i gromadzony jest w plastrach jako zapas pokarmowy. Do jego „produkcji” służy pszczołom nektar wydzielany przez specjalne gruczoły roślin – nektarniki lub spadź - wytwarzana z soku roślin przez mszyce, czerwce i miodówki.
To właśnie pochodzenie pierwotnego „surowca” decyduje o podziale miodu na trzy rodzaje – miody nektarowe, miody spadziowe i miody nektarowo-spadziowe. Jeżeli pszczoły zbierały nektar na obszarze, gdzie w przewadze kwitła i nektarowała określona roślina (lipa, gryka, wrzos, akacja, kasztan, mniszek, lawenda itd.) ... Czytaj więcej

Newsletter

Newsletter:

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o promocjach, nowościach i nowych produktach, skorzystaj z naszego newslettera.

Wszelkie prawa zastrzeżone przez CD S.A. © 2012-2017
Wykonanie a&r multimedia

Pliki Cookies: Strona używa plików Cookies do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na przechowywane i wykorzystywanie przez nas tych plików.